GF2019: Spaans kasteelwandeling, Hocus Pocus Technolocus en expo Gent van Morgen

Dag 4 en dag 5 in een notendop want ik moet straks alweer weg voor het vervolg van dag 5 😉

Omdat het er anders niet zou van komen vertrek ik een beetje vroeger dan op het programma om naar de tentoonstelling Gent van morgen door collectief Het Objectief. Ook Hendrik Braet (Gentblogt) neemt er aan deel. De expo loopt zowel binnen als buiten. Dus doe niet zoals ik, neem zeker ook de tijd om rustig door het straatje te wandelen en als het even kan: pakt u een pintje 😉

Van brouwerij Gruut is het maar 10 minuutjes stappen tot aan Theater Box. Daar mocht ik nog een keer (toegegeven het is al de 4e keer) naar de wetenschapsshow van WiNaDoe. Ik blijf ‘m boeiend vinden en voor zover ik nog iets zou kunnen leren is het evengoed hilarisch te zien hoe anderen in de val worden gelokt. Een “must see” goochelshow waarbij alle truuks worden uitgelegd. De wetenschapsshow speelt nog een paar keer, klik hier voor het programma. Wel even checken of er nog plaats is, deze voorstellingen zijn zo goed dat ze snel uitverkocht geraken.

Vandaag iets totaal anders. Ik had nog eens door het programma van Mira Miro gebladerd en zag dat er een interessante wandeling ivm het Spaans kasteel te doen was. Het immense militaire fort werd gebouwd ten tijde van keizer Karel en ook zijn zoon Filips II bouwde het verder uit. Een stevige vestiging die niet alleen Gent moest beschermen voor aanvallen vanuit Antwerpen maar evengoed de macht van de keizer ten aanzien van de Gentenaars zelf moest bestendigen. Gids van dienst is buurtbewoner en vlooit minutieus archieven uit op zoek naar informatie. Hij laat zich niet verleiden tot speculatie maar zoekt referenties die de archieven bevestigen. Het Spaans kasteel reikte zowaar van de sporen van de Dampoort tot aan Portus Ganda.

Er zijn nog wel wat straten (Spaans kasteelplein, kazemattenstraat,…) die verwijzen naar dat verleden. Een paar restanten (zoals de ruïnes van de brouwerij) en de Sint-Baafsadbij getuigen van die tijd. Veel is er niet over maar de gids tekende alles wat je moest zien uit over bestaande foto’s zodat je je snel kan oriënteren.

Dit bericht werd geplaatst in Gentse Feesten, miramiro door Max Van Hemel . Bookmark de permalink .

Over Max Van Hemel

Max Van Hemel is voornamelijk potloodkunstenaar maar durft zich, bij hoge nood, ook wel 's te vergrijpen aan pastelkrijten. Sensuele, zachte, discreet gereserveerde naakten zijn zijn handelsmerk. Elk beeld heeft zijn verhaal. De tekeningen flirten dan ook met de technieken van het beeldverhaal. Naast kunstenaar is hij ook fotograaf/schrijver voor Gentblogt.

3 gedachten over “GF2019: Spaans kasteelwandeling, Hocus Pocus Technolocus en expo Gent van Morgen

  1. Pingback: GF19 – dag 4 op het Luisterplein | Gentse blogjes

  2. Pingback: GF2019: een hele avond lachen (Theater Box) | Gentse blogjes

  3. Pingback: GF2019: het ideale programma | Gentse blogjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s